Otrębowe ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 20 min

To bardzo proste ciasto. Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale niebawem morele, brzoskwinie czy śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu a zdrowy dodatek w postaci otrąb sprawia, ze ciasto jesz bezkarnie.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg czereśni
    1 szklanka mąki
    1 szklanka pszennych otrąb
    3/4 szklanki drobnego cukru
    4 duże jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyzki płatków migdałowych
    cukier puder do posypania

Otrębowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę , pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy