To bardzo proste ciasto. Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale niebawem morele, brzoskwinie czy śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu a zdrowy dodatek w postaci otrąb sprawia, ze ciasto jesz bezkarnie.
20 min
Składniki:
0,5 kg czereśni
1 szklanka mąki
1 szklanka pszennych otrąb
3/4 szklanki drobnego cukru
4 duże jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Otrębowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę , pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Komentarze