Owsiane trufelki (Owsianki)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe, słodkie, czekoladowe kuleczki z płatków owsianych i bakalii. Bardzo smaczne i proste do przygotowania :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
    1 szklanka cukru
    4 łyżki kakao
    13 dag margaryny lub masła
    8 łyżek mleka
    1 esencja rumowa
    wiórki kokosowe do posypania
    ew. garść rodzynek

Owsiane trufelki (owsianki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy, rodzynki i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
  • 2. Należy uważać, by za długo nie gotować masy, gdyż może być zbyt sucha i twarda - nie będzie się wtedy lepić. W takim wypadku można spróbować dodać jeszcze trochę mleka i chwilkę pogotować. Do całości można też dodać rodzynki. Też jest bardzo smaczne ale bardziej słodkie.

Komentarze

Podobne przepisy