Owsiane bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać 1 szklankę mąki oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Płatki zalać ciepłym mlekiem by napęczniały. Masło rozpuścić. Do większej miski dodać rozczyn, płatki owsiane oraz pozostałe składniki oprócz cynamonu i cukru brązowego oraz stopionego masła. Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec dodać masło i ponownie wyrobić ciasto by nie było błyszczące. Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Następnie wycinać szklanką kółka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w pewnej odległości. 1 łyżkę masła stopić, lekko przestudzonym posmarować bułeczki, posypać wierzch cynamonem oraz w środku posypać brązowym cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut by bułeczki wyrosły. Piec w temp. 200 stopni około 25 minut.
Komentarze