Owocowe wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Twarożek utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem oraz cukrem waniliowym, skórką cytrynową i szczyptą soli.Mąkę zmieszać z proszkiem do masy i energicznie zagnieść.
2.Brzoskwinie osączyć na sitku.Żółtko oddzielić od białka,po czym rozbełtać w śmietanie.
3.Blat posypać mąką i cienko rozwałkować przygotowane ciasto.Wyciąć 4 kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm i 4 koła o średnicy 14 cm.Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkować. Połówki brzoskwiń umieścić na środku wykrojonych ciasteczek.Kwadraty naciąć na bokach, zawinąć co drugi bok do wewnątrz, posmarować białkiem, docisnąć.
4.Koła naciąć pięciokrotnie w równych odstępach.Każdy bok zawinąć, również posmarować białkiem, starannie skleić.Blachę piekarnika przykryć pergaminem, umieścić na niej wszystkie ciasteczka i posmarować żółtkiem ze śmietaną.
5.Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 12-15 min w temp.około 200°C.Wstawić do przestygnięcia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze