Owocowe wiatraczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wiatraczki z brzoskwiniami są najbardziej lubiane , ponieważ smakują wspaniale i pięknie się prezentują :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • * 2 niepełne szklanki mąki (30 dag)
    * Chudy twarożek (15 dag)
    * 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
    * 6 łyżek mleka
    * 6 łyżek oleju
    * 4 łyżki cukru (6 dag)
    * 1 jajko
    * 1 opakowanie cukru waniliowego
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1-2 łyżeczki cukru pudru
    * 1 łyżeczka śmietany kremówki
    * szczypta soli
    * otarta skórka z połówki cytryny

Owocowe wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Twarożek utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem oraz cukrem waniliowym, skórką cytrynową i szczyptą soli.Mąkę zmieszać z proszkiem do masy i energicznie zagnieść.
    2.Brzoskwinie osączyć na sitku.Żółtko oddzielić od białka,po czym rozbełtać w śmietanie.
    3.Blat posypać mąką i cienko rozwałkować przygotowane ciasto.Wyciąć 4 kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm i 4 koła o średnicy 14 cm.Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkować. Połówki brzoskwiń umieścić na środku wykrojonych ciasteczek.Kwadraty naciąć na bokach, zawinąć co drugi bok do wewnątrz, posmarować białkiem, docisnąć.
    4.Koła naciąć pięciokrotnie w równych odstępach.Każdy bok zawinąć, również posmarować białkiem, starannie skleić.Blachę piekarnika przykryć pergaminem, umieścić na niej wszystkie ciasteczka i posmarować żółtkiem ze śmietaną.
    5.Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 12-15 min w temp.około 200°C.Wstawić do przestygnięcia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy