Jeden blat tortu nasączyć likierem, wyłożyć połowę kremu, na krem połowę frużeliny, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć resztę kremu i frużeliny. Posypać pokruszonym ciastem. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.Owoce umyć, ew. wypestkować. Wymieszać z cukrem.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać od owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc).
2.Ciasto: Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i sodą, dodać kakao, wymieszać.
Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, olej, wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć wszystko z pomocą łyżki (mogą pozostać grudki). Ciasto wylać do formy o średnicy 22cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut w temp. 170st., sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto wystudzić.
Wyrośniętą górkę odkroić, pokruszyć. Resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
3.Krem: Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem.
4.Jeden blat tortu nasączyć likierem, wyłożyć połowę kremu, na krem połowę frużeliny, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć resztę kremu i frużeliny. Posypać pokruszonym ciastem. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Komentarze