Owocowy torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Taki torcik stworzyłam na imprezę niespodziankę dla mojej przyjaciółki z okazji jej urodzin. To mój pierwszy wypiek, lecz nie ostatni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    3 łyżki cukru pudru
    100 g zimnego masła
    1 jajko

    Nadzienie:
    1 puszka masy krówkowej
    połówka świeżego ananasa
    5 kiwi
    6 truskawek
    bita śmietana
    wiórka kokosowe
    groszki czekoladowe
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tarty Desery

Owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy i miksować aż z ciasta zrobią się strzępki. Dodać jajko i chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
    Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 30 minut.
  • 3. Tartę przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut. Następnie trzeba zdjąć papier, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni.
  • 4. Tartę posmarować masą krówkową, nałożyć pokrojonego w cienkie plasterki ananasa i truskawki, nałożyć na owoce warstwę pokrojonego kiwi.
  • 5. Kiwi pokryć bitą śmietaną i rozsmarować po całej powierzchni, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Przekroić groszki na pół i poukładać tak, aby stykały się z tartą. Posypać odrobiną kakao i wstawić do lodówki.

Porady

Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować