Owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy i miksować aż z ciasta zrobią się strzępki. Dodać jajko i chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 30 minut.
3.Tartę przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut. Następnie trzeba zdjąć papier, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni.
4.Tartę posmarować masą krówkową, nałożyć pokrojonego w cienkie plasterki ananasa i truskawki, nałożyć na owoce warstwę pokrojonego kiwi.
5.Kiwi pokryć bitą śmietaną i rozsmarować po całej powierzchni, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Przekroić groszki na pół i poukładać tak, aby stykały się z tartą. Posypać odrobiną kakao i wstawić do lodówki.
Porady
Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią.
Komentarze