Jest to ciasto na każda okazję. Owocowy ogród smakuje latem i zimą. Proste w wykonaniu, a efekt znakomity. Zadowoli najbardziej wybredne podniebienie...
Ciasto z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.
Galaterka:
Przygotować galaretki.
Kremówka:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.
Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy. 1 część biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym i na to nałożyć cienką warstwę kremówki i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część kremówki. Poukładać owoce. Zalać stężoną galaretką.
Komentarze