Ciasto z kremem i galaretką

4.51 (158 ocen)

  • 60 min

Jest to ciasto na każda okazję. Owocowy ogród smakuje latem i zimą. Proste w wykonaniu, a efekt znakomity. Zadowoli najbardziej wybredne podniebienie...

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    2 łyżki octu
    2 szkl mąki tortowej
    16g proszku do pieczenia
    (2 ½ czubatej łyżeczki)

    Galaretka:
    2 galaretki truskawkowe
    3,5 szkl wrzątku

    Kremówka:
    0,5 litra kremówki 36%
    1,5 łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 lub 2 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań)

    Dodatkowo:
    dowolne owoce
    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.

    Galaterka:
    Przygotować galaretki.

    Kremówka:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.

    Wykonanie całości:
    Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy. 1 część biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym i na to nałożyć cienką warstwę kremówki i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część kremówki. Poukładać owoce. Zalać stężoną galaretką.

Porady

Forma: 25x35cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować