Owocowy murzynek z kremem serowym i bułkowym

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Delikatna mleczno - bułkowa masa oraz dodatek świeżych owoców i galaretki dodają temu ciastu miłego orzeźwienia. Ciasto choć wysokie ładnie się kroi i nie rozpada się. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    5 jajek
    240g margaryny
    300g mąki pszennej
    310g cukru pudru
    1 szklanka mleka
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody

    Masa serowa:
    500g sera z wiaderka np. waniliowego
    ½ szklanki cukru pudru
    ½ szklanki mleka
    120g margaryny
    2 łyżki żelatyny
    Cukier waniliowy
    1 słoik dżemu o smaku wybranych owoców

    Masa bułkowo - kokosowa:
    2 duże bułki pszenne
    3 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    100g kokosu

    Dodatkowo:
    2 galaretki o tym samym smaku rozpuszczone w 800ml wody
    300g borówek
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Owocowy murzynek z kremem serowym i bułkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Cukier puder utrzeć na jasny puszysty krem z margaryną. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, gdy masa stanie się jednolita wlewać powoli mleko, w tym momencie można mieć wrażenie, że masa się ścięła, mimo to ucierać dalej. Na konie partiami wsypywać przesiane sypkie składniki. Dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Wzgórek ciasta należy ściąć i pokruszyć, posłuży jako dekoracja ciasta.
  • 2. Masa serowa: Wrzącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać partiami ser cały czas ucierając. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować.
  • 3. Masa bułkowo - kokosowa: Bułki namoczyć w mleku, rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje dodać kokos oraz rozdrobnione bułki wraz z mlekiem. Gotować ok. 3 - 4 minut do zgęstnienia.
  • 4. Przełożenie:
    Masę serową wyłożyć na pierwszą część ciasta posmarowanego połową dżemu. Zanim masa całkowicie stężeje, ułożyć owoce delikatnie je w nią wciskając. Zalać je galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje posmarować ją resztą dżemu i przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć gorącą masę bułkowo – kokosową. Od razu posypać pokruszonym ciastem.

Porady

do ciasta można wykorzystać dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Borówki amerykańskie Jagody Kakao Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować