Delikatna mleczno - bułkowa masa oraz dodatek świeżych owoców i galaretki dodają temu ciastu miłego orzeźwienia. Ciasto choć wysokie ładnie się kroi i nie rozpada się. Polecam!
Masa serowa:
500g sera z wiaderka np. waniliowego
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mleka
120g margaryny
2 łyżki żelatyny
Cukier waniliowy
1 słoik dżemu o smaku wybranych owoców
Masa bułkowo - kokosowa:
2 duże bułki pszenne
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
100g kokosu
Dodatkowo:
2 galaretki o tym samym smaku rozpuszczone w 800ml wody
300g borówek
1 banan
Owocowy murzynek z kremem serowym i bułkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Cukier puder utrzeć na jasny puszysty krem z margaryną. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, gdy masa stanie się jednolita wlewać powoli mleko, w tym momencie można mieć wrażenie, że masa się ścięła, mimo to ucierać dalej. Na konie partiami wsypywać przesiane sypkie składniki. Dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Wzgórek ciasta należy ściąć i pokruszyć, posłuży jako dekoracja ciasta.
2.Masa serowa: Wrzącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać partiami ser cały czas ucierając. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować.
3.Masa bułkowo - kokosowa: Bułki namoczyć w mleku, rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje dodać kokos oraz rozdrobnione bułki wraz z mlekiem. Gotować ok. 3 - 4 minut do zgęstnienia.
4.Przełożenie:
Masę serową wyłożyć na pierwszą część ciasta posmarowanego połową dżemu. Zanim masa całkowicie stężeje, ułożyć owoce delikatnie je w nią wciskając. Zalać je galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje posmarować ją resztą dżemu i przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć gorącą masę bułkowo – kokosową. Od razu posypać pokruszonym ciastem.
Komentarze