Roboty przy nich jest trochę ale efekt końcowy jest zachwycający. Ja moje orzeszki nadziałam masą orzechową a część pół na pół z nutellą bo tak zażyczyła sobie córcia :) Wyszły pyszne!
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki margaryny
łyżka smalcu
ewentualnie łyżka śmietany
Masa orzechowa:
1 szkl zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
1/2 szkl mleka
pół kostki masła
Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się zagniatało. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
Od ciasta odrywać niewielkie kuleczki, trochę mniejsze niż wgłębienia w foremce. Formę na orzeszki dokładnie natłuścić margaryną i rozgrzać. Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut. Długość pieczenia ciastek zależy od Waszej formy jak i od wielkości ognia na palniku.
Po upieczeniu ciasteczek przyciąć brzegi jeśli jest taka potrzeba.
2.Masa: orzechy mleko i cukier prażyć chwilę do odparowania płynu, ostudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce orzechów. Masę przełożyć do szprycy z szerszą końcówką i wyciskać do połówek, sklejać po 2 "łupinki". Część orzeszków napełniałam w połowie nutellą, w połowie masą orzechową.
Orzeszki schłodzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze