DODATKOWO:
1 opakowanie herbatników 250 g(u mnie Bonitki maślane kupione w Biedronce)
10 dag orzechów arachidowych (mogą być też laskowe,włoskie,nerkowce)
1.CIASTO:
Jaja utrzeć z cukrem,dodać mąkę cukier waniliowy,proszek do pieczenia,wodę i olej. Ponownie utrzeć,dodać kakao,wymieszać.Wylać do blaszki 24x38 wyłożonej papierem.Upiec,wystudzić ,przekroić na pół.
2.KREM ORZECHOWY:
Margarynę utrzeć na puch.Dodać masę orzechową ,ponownie utrzeć.
3.PIANKA BRZOSKWINIOWA:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody,ostudzić.Śmietankę ubić na sztywno,dodać galaretki,wymieszać.
4.ZŁOŻENIE CIASTA:
Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem,układamy herbatniki,smarujemy kremem ,układamy herbatniki,wykładamy piankę brzoskwiniową przykrywamy drugim blatem ciasta.Wierzch ciasta smarujemy kremem orzechowym i posypujemy posiekanymi orzechami.
Porady
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.
Komentarze