Orzechowy sernik z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zimowe smaki w sam raz na Święta!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (na tortownicę 21cm)

    SPÓD:

    150g kakaowych herbatników
    70g rozpuszczonego masła
    ziarenka z 1 laski wanilii


    MASA SEROWA:

    1 kg sera
    250g mascarpone
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżka kaszy manny (suchej)
    3 łyżki suchego maku

Orzechowy sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  • 2. MASA SEROWA:
    W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie.
    Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy