Orzechowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto: mieszamy sypkie składniki, dodajemy miękkie masło i siekamy na kaszę. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie wylepiamy ciastem wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 22 cm x 32 cm. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowujemy masę makową: do gotowej masy dodajemy żółtka i bakalie, dokładnie mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
3.Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już sztywna, nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąki przesiane z proszkiem oraz orzechy. Delikatnie mieszamy,aby ciasto się połączyło.
4.Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową, wyrównujemy i na wierzch wykładamy ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut.
Komentarze