Orzechowiec rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne: Białka ubic stopniowo dodawac cukier i żółtka. Połaczyc z mąką wymieszana z proszkiem i kakao. Ciasto wlac na natłuszczona forme o wym.25x40cm. Piec w tem.180 stopni przez 30min.
Ciasto orzechowe: Białka ubic z cukrem , dodac orzechy wymieszane z maką. Piec 30min. w 180stopniach w blaszce 25x40.
Masa budyniowa: Żółtka ubic z cukrem i cukrem waniliowym.Dodac mąkę i 1/2 szklanki mleka. Reszte mleka zagotowa. Wlac żołtka ugotowac z tego budyń ugotowany przestudzic i utrzec z margaryną.
Polewa: Wszystkie składniki podgrzewac do rozpuszczenia sie .
Ciemne ciasto przekroic. Jeden płat ciemnego ciasta posmarowac 1/2 masy przykryc ciastem orzechowym posmarowac pozostałą masą przykryc ciastem z kakao polac polewa. Dowolnie udekorowac
Porady
Możemy nasaczyc go poczem np. z kawy bedzie bardziej wilgotny...
Komentarze