Orzechowiec z musem jabłkowym i kremem śmietanowym

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Orzechowe ciasto z delikatnym jabłkowym akcentem, którego słodycz przełamuje cytrynowy krem śmietanowy. Wszystko ze sobą bardzo dobrze współgra i się uzupełnia. Ciasto łatwo się kroi, a po przekrojeniu ładnie się prezentuje. Polecam:))

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt orzechowy:
    7 jajek
    350g orzechów włoskich
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka kawy mielonej

    Mus jabłkowy:
    1kg jabłek
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki wody
    3 – 4 łyżki cukru

    Krem śmietanowy:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec z musem jabłkowym i kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Orzechy zmielić, połączyć z przesianymi makami, proszkiem i kawą. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu delikatnie nasączyć słabą kawą z mlekiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
  • 2. Mus jabłkowy: Budyń wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczony budyń z mąką. Zagotować
  • 3. Krem śmietanowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    Gorącą masę jabłkową przełożyć po równo na obie części ciasta orzechowego. Ostudzić. Gdy jabłka będą zimne wyłożyć na nie cały krem śmietanowy, przykryć go drugim ciastem w ten sposób aby masa jabłkowa znalazła się na śmietanie. Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować