Orzechowe kuleczki z karobem, kokosem i chia

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

I znów powrót do zdrowych słodyczy. Bez cukru, mąki i ciężkich kremów. Piekarnik ma chwilę wytchnienia. Tym razem pierwsze skrzypce grają orzechy włoskie. Bogate w minerały, szczególnie w wapń i potas

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    około 15 kuleczek

    1 szklanka (100g) orzechów włoskich (ze skórką!!)
    1/2 szklanki (60g) płatków owsianych*
    1 i 1/2 szklanki (180g) suszonych daktyli
    2 łyżki (12g) karobu**
    szczypta soli

    Otoczka:
    nasiona chia
    wiórki kokosowe
    karob

    * w Polsce nie spotkałam się z surowymi płatkami owsianymi, ale zawsze warto poszukać, jeśli chcecie przepis 100% raw. Na diecie bezglutenowej proponuje poszukać płatków owsianych ze znakiem przekreślonego kłosa, reszta jest zanieczyszczona glutenem.
    ** jeśli nie macie/ nie lubicie karobu, możecie oczywiście użyć kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowe kuleczki z karobem, kokosem i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W młynku mielimy orzechy i płatki (można też użyć blendera). Kroimy drobniutko daktyle (lub blenderujemy, ale ja po incydentach z daktylami i sprzętem kuchennym preferuję krojenie). Mieszamy wszystkie składniki dokładnie (łącznie z karobem i solą). Masa powinna być lepka, jeśli okaże się zbyt sucha można dodać kilka daktyli lub 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego. Formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach, chia i karobie.


    Ile kalorii?*

    1 kulka:
    94 kcal
    białko: 1,8 g; tłuszcze: 4,6 g; węglowodany: 13 g, błonnik: 2,2 g;
    żelazo: 1,5 mg; wapń: 29 mg; cynk: 0,4 mg

    http://readeat.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karob Kokos Orzechy Płatki Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować