Masa cappuccino:
350 ml serka waniliowego
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
8 łyżeczek cappuccino w proszku
1/3 szklanki ciepłej wody
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2/3 szklanki cukru
2 galaretki czerwone ( u mnie żórawinowa)
Orzechowe ciasto z jabłkami i masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Orzechy zmielić (część można posiekać nożem). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć kawą.
2.Jabłka obrać zetrzeć na tarku o grubych oczkach lub pokroić w kostkę, dodać do garnka i prażyć pod przykryciem.Dodać cukier a na koniec wsypać galaretki i wymieszać. Odastawic do wystygnięcia.
3.Krem cappuccino:
Serek zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać do serka. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do serka.
4.Na biszkopt orzechowy wyłożyć jabłka, można na chwilę włożyć do lodówki aby jabłka stężały. Ńastępnie poukładać biszkopty.
5.Wyłożyć masę cappuccino i posypać startą czekoladą.
Komentarze