Orzechowa tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo chrupiąca i krucha tarta z dodatkiem moich ulubionych śliwek i orzechów. Szybko znika z talerza. Super dodatek do porannej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma do tarty: średnica 28 cm
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    ¾ szklanki orzechów włoskich
    ¾ szklanki cukru
    1 duże żółtko
    200 g masła
    Nadzienie:
    1 kg śliwek(u mnie z zalewy cukrowej)
    2 czubate łyżki płatków migdałowych
    Tłuszcz do formy
    1 łyżeczka kaszy jaglanej
    2 łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Orzechowa tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śliwki osączyć z zalewy. Orzechy zmielić w maszynce przez grube sitko. Składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Formę na ciasto natłuścić, wysypać kaszą manną. ¾ ciasta rozwałkować, wyłożyć formę ciastem razem z brzegami, nakłuć widelcem, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć połówki śliwek brzuszkami w dół. Pozostałe ciasto pokruszyć na śliwki, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut.

Porady

1. w sezonie można dodać świeże owoce. 2.śliwki można opruszyć cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować