Orzechowo serowe trufle

0 (0 ocen)

Mała rzecz, a cieszy - delikatne trufelki z twarożku i orzechów. Niezwykle szybki i prosty do przygotowania deser.

Składniki:

  • 10 dag mielonego sera (twarożku)
    10 dag mielonych orzechów włoskich
    10 dag przesianego cukru pudru
    2 łyżki słodkiego kakao
    1-2 garście musli (opcjonalnie)
    Posypka czekoladowa, dekoracje cukrowe, migdały, wiórki kokosowe, kakao itp

Orzechowo serowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek utrzeć z cukrem pudrem i kakao. Dodać orzechy, wymieszać. Gdy masa jest zbyt rzadka dodać musli i wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by stężała. Gdy masa orzechowo-serowa jest już dostatecznie twarda, odrywać z niej kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Obtaczać w czekoladzie, wiórkach kokosowych, kakao lub dekoracjach cukrowych, można też udekorować je migdałami. Trufle przechowywać w lodowce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy