Orzechowo-serowy

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Jesień to czas orzechów a to ciasto to idealne połączenie tych darów jesieni którymi są orzechy i ciasta serowego muśnięte lekko delikatną masą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto serowe:

    60 dkg sera białego (2 krotnie zmielonego)

    30 dkg cukru pudru

    6 jaj

    1/2 łyżki mąki pszennej

    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    12,5 dkg masła

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 opakowania kiślu cytrynowego



    Biszkopt orzechowy:

    5 jaj

    10 dkg orzechów mielonych

    1 szkl cukru

    1/2 szkl oleju

    1/2 szkl mąki pszennej

    1/2 szkl mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa:

    25 dkg masła

    1 szkl mleka

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka mąki pszennej

    1 cukier waniliowy

    1/2 szkl cukru pudru


    Dodatkowo:

    Polewa czekoladowa

    grubo siekane orzechy ( u mnie orzechy laskowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Orzechowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta serowego:

    Utrzeć masło z cukrem do białości,następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy.Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy ser,obydwie mąki,proszek do pieczenia ,kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy.Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.

    Przygotowany ser wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180°C około 30-35 min.



    Wykonanie biszkoptu orzechowego:

    Oddzielamy białka od żółtek.

    Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się dokładnie rozpuści i powstanie gładka i lśniąca piana.

    Do piany dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ubijamy,następnie dodajemy obydwie mąki,orzechy ,olej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

    Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka"

    Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.



    Wykonanie masy:

    Obydwie mąki dokładnie mieszamy z połową mleka.

    Pozostałe mleko zagotowujemy.

    Gdy mleko się gotuje wlewamy na nie masę mączną.

    Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu,cały czas mieszając.

    Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch z cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.

    Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.

    Gotową masą przekładamy placki.



    Przełożenie ciasta:

    1 blat biszkopta orzechowego-masa -ciasto serowe.masa-2 blat biszkopta orzechowego-polewa czekoladowa-siekane orzechy



    Po przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.

    Przed podaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować