Orzechowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Zasmakuje każdemu ;)

Składniki:

  • CIASTO I:
    2,5 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru pudru
    margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    2 żółtka
    śmietana

    CIASTO II
    6 jaj
    1/2 szkl cukru pudru
    20 dag orzechów krojonych
    2 łyżki mąki pszennej

    MASA:
    1 szkl kokosu
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl cukru kryształu
    1 margaryna

    DODATKOWO
    - Upiec biszkopt z 5 jaj
    - oraz 1 słoik powideł śliwkowych


Orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I:
    Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, margarynę i żółtka, wyrobić kruche ciasto, dodając wodę i odrobinę śmietany. Podzielic na dwie części
  • 2. CIASTO II:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i orzechy, a na końcu pianę ubitą z białek.
  • 3. Na spód formy wyłożyć jedną część ciasta I, następnie wyłożyć ciasto II i przykryć drugą częścią ciasta I. Piec w całości ok. 45 min. w 180*
  • 4. MASA:
    Kokos zagotować z mlekiem i cukrem. Przestudzony utrzeć z margaryną.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto z orzechami - powidła- masa- biszkopt

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy