Orkiszowe babeczki z pastą chrzanową

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z pastą chrzanową są bardzo smaczne, stanowią doskonała przekąskę. Możemy przyrządzić je na przyjęcie, śniadanie lub kolację. Takie babeczki możemy wypełnić dowolnym farszem.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 gram mąki orkiszowej
    125 gram masła
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    1/3 łyżeczki soli
    Farsz:
    10 jajek ugotowanych na twardo
    3 łyżki sosu chrzanowego
    1-3 łyżki majonezu
    Sól, pieprz
    Tłuszcz do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orkiszowe babeczki z pastą chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm., ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ugotowane jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, sos chrzanowy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy a foremek i napełniamy przygotowanym farszem .

Porady

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć mąki pszennej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować