Orientalna sałatka z kalarepy:)

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepyszna sałatka z orientalną nutą. Chrupiąca kalarepa, soczyste pomarańcze, zimowe jabłko i orientalny dressing z olejem sezamowym, sokiem z limonki i aromatem kardamonu. Zapraszam!:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - kalarepa, jeśli to możliwe z liśćmi: 1 sztuka
    - małe jabłko: 1 sztuka
    - słodka i soczysta pomarańcza: 1 sztuka
    - orzechy włoskie, podprażone na patelni (garść): 1 sztuka
    - olej sezamowy: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - sok wyciśnięty z limonki: 1 sztuka
    - świeżo starty kawałek imbiru (około 2 cm: 1 sztuka
    - nasiona z 2-3 strączków kardamonu, utłuczone w moździerzu: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Orientalna sałatka z kalarepy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kalarepy odkrawamy łodyżki, mniejsze listki odkładamy. Kalarepę cienko obieramy (można obieraczką do warzyw), kroimy w plastry a następnie w słupki .Ważne aby słupki były na prawdę cieniutkie (!). Młode liście cieniutko siekamy, dodajemy do miseczki razem z kalarepą. Obieramy pomarańczę, kroimy w małe cząstki, jabłko również kroimy na kawałeczki. Dorzucamy do miseczki
  • 2. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki łączymy dokładnie, posmakujcie dokładnie dressngu: ma być lekko kwaśny i lekko słodki, żaden smak nie powinien dominować.
  • 3. Warzywa i owoce polewamy dressingiem i posypujemy lekko podprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować