Oponki serowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Karnawał w pełni, to i królują teraz słodycze karnawałowe. Ja polecam oponki. Proste do zrobienia a przy tym pyszne, puszyste smakołyki

  • 45 min

Składniki:

  • 600g mąki pszennej

    1 łyżeczka sody

    150g cukru

    600g zmielonego twarogu

    150g oleju rzepakowego

    15 łyżek mleka

    2 jajka

    dodatkowo:

    cukier puder - do posypania

    olej rzepakowy - do smażenia

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej.

    Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.

    Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.

    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

    Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Dobrze, aby przy wycinaniu ciastek nie robić ich zbyt cienkich, bo zamiast puszystych oponek otrzymamy skwarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy