Oponki

0 (0 ocen)

Alternatywa dla pączków na tłusty czwartek

Składniki:

  • - 250 g mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - kostka twarogu półtłustego
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 2 jajka
    - 100 g gęstej kwaśnej śmietany
    - olej do smażenia
    - cukier puder do posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać zmielony twaróg, cukier, jajka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie mocno się kleić, dodać więcej mąki.
    Na stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami. Szklanką wycinać kółka, a w nich mniejsze kółka np. kieliszkiem.
    Oponki smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    Wyjmować i posypywać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy