1.Mąkę przesypać na stolnicę, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz ser i posiekać nożem. Następnie wbić żółtka, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Na koniec dodać sodę i łyżeczkę octu. Zanieść gładkie ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na placek grubości ok.1/2 cm. Szklanką wykrawać kółka, a potem kieliszkiem wykrawać w nich środki.
2.Olej wlać do dużego, szerokiego garnka. Do zimnego oleju wlać spirytus. Rozgrzać olej. Do rozgrzanego oleju wrzucać oponki i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wykładać na ręcznik papierowy.
Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym (niekoniecznie).
Porady
Żeby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, należy włożyć do niego trzonek drewnianej łyżki. Jeśli wokół niego pojawi się mnóstwo bąbelków - można smażyć oponki.
Komentarze