Oszukane przepiórcze udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki.
2.Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę.
3.Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi).
Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm.
4.Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu.
5.Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi, dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek.
6.Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół.
7.Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtaczyć w bułce tartej.
Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdjąć z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać na gorąco lub zimno.
Komentarze