Szybka i smaczna zupa z dyni z dodatkiem gotowych pierożków
Składniki:
1 kg miąższu dyni – po wypestkowaniu i obraniu
1 duże jabłko
1 duża cebula
3 łyżki masła
2 łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
opcjonalnie sól i pieprz
5 szklanek gorącego bulionu warzywnego - może byż z kostki
opakowanie pierożków tortellini z mięsem
świeże listki szałwii
Ostry krem dyniowy z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki.
2.Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry.
3.Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut. Zalałam gorącym bulionem warzywnym, doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny).
4.W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu. Zupę zmiksowałam na gładko, doprawiłam do smaku. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.
Komentarze