Ostre i aromatyczne skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki.Wkładamy do miski i dodajemy płatki zielonej papryki,śmietanę,ketchup,chili w proszku,paprykę słodką,cebulę pokrojoną w krążki,imbir,garam masala,papryczkę chili pokrojoną w krążki,ząbki czosnku pokrojone w plasterki- solimy,pieprzymy i całość mieszamy,przykrywamy i wkładamy do lodówki na min.2h.
2.Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym wraz z pozostałą marynatą.
3.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 1h (grzanie góra-środkowa półka) Pod koniec odkrywamy skrzydełka i podpiekamy z włączonym termoobiegiem na złoty/brązowy kolor (jak kto lubi)
4.Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego . . .
Komentarze