Ostra sałatka w kulkach z tuńczykiem, ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.15 minut, studzimy. Tuńczyka odciskamy mocno z oleju. Z opakowania szpinaku odkładamy ok. 25 większych listków a resztę drobno kroimy.
2.Ze słoika oliwek odkładamy ok. 25 sztuk, resztę drobno kroimy. Mieszamy składniki sałatki - ryż, tuńczyka i szpinak oraz zioła, sok z cytryny, oliwki i chili z majonezem a następnie przyprawiamy do smaku. Formujemy kulki - z podanego przepisu wyszło mi 25 sztuk. Na wykałaczki nabijamy listek szpinaku i oliwkę a następnie wbijamy ją w kulkę sałatki. Na talerzu formujemy dowolną dekorację lub bukiet sałat i na niej układamy sałatko - koreczki.
Porady
Kulki łatwo uformować w gumowych rękawiczkach i przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki.
Komentarze