Ostra sałatka w kulkach z tuńczykiem, ryżem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Szybka przekąska w formie trochę innej niż tradycyjna - niby sałatka, niby koreczek :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    puszka tuńczyka w oleju
    szpinak beby
    100 gram ryżu

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    czarne oliwki (średni słoik)

    Składnik robocze:
    łyżka majonezu dekoracyjnego Winiary
    szczypta białego pieprzu
    łyżeczka drobno pokrojonego chili
    kilka kropli soku z cytryny
    sól
    2 łyżki posiekanej natki
    2 łyżki posiekanej bazylii
    ząbek czosnku

    Dekoracja:
    wykałaczki
    plasterki chili
    listki szpinaku
    oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki Przekąski Kulki

Ostra sałatka w kulkach z tuńczykiem, ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.15 minut, studzimy. Tuńczyka odciskamy mocno z oleju. Z opakowania szpinaku odkładamy ok. 25 większych listków a resztę drobno kroimy.
  • 2. Ze słoika oliwek odkładamy ok. 25 sztuk, resztę drobno kroimy. Mieszamy składniki sałatki - ryż, tuńczyka i szpinak oraz zioła, sok z cytryny, oliwki i chili z majonezem a następnie przyprawiamy do smaku. Formujemy kulki - z podanego przepisu wyszło mi 25 sztuk. Na wykałaczki nabijamy listek szpinaku i oliwkę a następnie wbijamy ją w kulkę sałatki. Na talerzu formujemy dowolną dekorację lub bukiet sałat i na niej układamy sałatko - koreczki.

Porady

Kulki łatwo uformować w gumowych rękawiczkach i przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować