Omlety ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy. Zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy łyżkę cynamonu, cukry cynamonowe i słodzik. Doprawiamy szczyptą przyprawy korzennej. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu. Wyjmujemy śliwki.
2.Mąkę ziemniaczaną mieszamy z rumem i wlewamy do kompotu, mieszając. Gotujemy kilka minut, aż kompot lekko zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Żółtka ucieramy na puch (możemy odrobinę dosłodzić). Białka ubijamy na
sztywno i delikatnie mieszamy z żółtkami. Smażymy 4 omlety (każdy na łyżeczce masła) z obu stron na złoto.
4.Omlety przekładamy do natłuszczonej resztą masła formy. Zapiekamy na złotobrązowo w 180 °C. Wykładamy na ogrzane talerze, nakładamy śliwki, składamy na pół i posypujemy resztą cynamonu. Osobno podajemy kompot.
Komentarze