Omlet z brokułami i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki brokułu (może być mrożony) dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je na 1-2 minuty do wrzątku. Parówki kroimy w krążki.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy brokuł i parówki.
W miseczce widelcem dokładnie roztrzepujemy jajka, tak żeby miały jednolity kolor. Masę jajeczną doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Całość wylewamy na patelnię, łyżką rozkładamy równomiernie brokuły i parówki, jeśli skupiły się w jednym miejscu. Smażymy, aż spód będzie na tyle ścięty, że będzie można swobodnie przełożyć omlet na drugą stronę. Po odwróceniu omletu posypujemy żółtym serem i smażymy, pod przykryciem, chwilę z drugiej strony. Podajemy z pomidorem i bazylią.
Komentarze