Oliwki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.
2.Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd..
3.Tak przygotowane szaszłyki położyć na blaszkę do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków pozwoli nam to utrzymać ładną formę i szaszłyki podczas pieczenia nie powykręcają się.
4.Całość posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać jako zimną przekąskę. Smacznego.
Komentarze