400 g filetu okonia nilowego
sól
pieprz grubo mielony
mąka
Sos : 1 cebula
pół łyżki masła
półtora łyżki mąki
pół szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki śmietany
sok z cytryny
sól
cukier
mielona papryka
olej do smażenia
Okoń nilowy w sosie węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką.
Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.
Komentarze