Ogórki chili

4.48 (151 ocen)

Dla wielbicieli pikantnych przetworów. Idealne jako przekąska do przysłowiowych " %" Nadaje także świetnego smaku kanapce z domowym smalcem czy pasztetem :)

Składniki:

  • ( Składniki na 10 słoików 0,3l.)
    3,5 kg.małych ogórków gruntowych
    1,5 główki czosnku
    3 łyżeczki chili
    3 łyżki soli
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu
    5 łyżek oleju
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć , pokroić w cienkie plasterki ,zasypać solą.
    Odstawić na 4-6h.
  • ogórki chili 2. Czosnek obrać , posiekać drobno.
    Z ogórków odlać powstałą wodę , zasypać je chili oraz posiekanym czosnkiem , dokładnie wymieszać.
    Odstawić na kolejne 12 h. ( czas można skrócić , jednak polecam zostawić na noc by się dobrze przegryzły)
  • 3. Po tym czasie ogórki nakładać do umytych/wyparzonych słoików.
    Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki.
    Zakręcić szczelnie , pasteryzować 10-15 min.
    Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować