Obłędny sernik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy drobno w malakserze. Dodajemy stopione masło, miksujemy. Wysypujemy na spód tortownicy, ugniatamy.
2.Porzeczki blendujemy na mus. Wszystkie składniki na warstwę serową wyjmujemy ok. 1-2 godzin przed przygotowaniem (powinny być w temperaturze pokojowej!). Składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na spód.
3.Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy ok. 15 minut w lekko otwartym piekarniku. Następnie studzimy na kratce.
4.Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder, mieszamy krótko z mascarpone. Krem wykładamy na wystudzony sernik.
Komentarze