Obłędny sernik porzeczkowy

0 (0 ocen)

Wyszedł wspaniale! Intensywnie fioletowy, kremowy, o wyraźnym smaku porzeczki. Pyszny, rozpływający się w ustach, uzależniający. Polecam!

Składniki:

  • Tortownica śr. 23 cm:

    Spód:

    200 g ciastek digestive,
    60 g masła

    Warstwa serowa:

    1 kg sera 15% tłuszczu,
    50 g miękkiego masła,
    4 duże jajka
    1 1/4 szklanki cukru,
    100 ml śmietany kremówki 30%,
    250 g czarnych porzeczek

    Dodatkowo:

    250 ml śmietany kremówki 30%,
    250 g mascarpone,
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Obłędny sernik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszymy drobno w malakserze. Dodajemy stopione masło, miksujemy. Wysypujemy na spód tortownicy, ugniatamy.
  • 2. Porzeczki blendujemy na mus. Wszystkie składniki na warstwę serową wyjmujemy ok. 1-2 godzin przed przygotowaniem (powinny być w temperaturze pokojowej!). Składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na spód.
  • sernik porzeczkowy2 3. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy ok. 15 minut w lekko otwartym piekarniku. Następnie studzimy na kratce.
  • 4. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder, mieszamy krótko z mascarpone. Krem wykładamy na wystudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować