Noworoczna pavlova ze śmietanką, mascarpone i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę na 180 stopni.
Białka o temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier, najlepiej po jednej łyżce. Jak piana będzie już błyszcząca i pięknie ubita dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać tylko do rozpuszczenia.
Na papierze do pieczenia uformować okrąg i wstawić do piekarnika na 10 minut, zmniejszyć temparaturę do ok. 140 stopni i piec przez kolejne 80 minut.
Wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez ok. 1,5 - 2 godziny.
Bezę wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i waniliowy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na bezę i udekorować pestkami granatu.
Komentarze