Niespodzianka z łaty wołowej

4.5 (162 ocen)

zrobiłam eksperyment ze składnikami nie stosowanymi w mojej kuchni, efekt piorunujący

Składniki:

  • Łata wołowa
    4 cebule
    olej kokosowy 1 łyżka czubata
    czubryca czerwona 2 łyżki
    przyprawa myśliwska 2 łyżki
    szczypta cukru
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Niespodzianka z łaty wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niespodzianka z łaty wołowej 1. Łatę wołową oczyścić z błon i ścięgien, zwinąć w ruloniki i związać sznureczkiem. Z czubrycy i przyprawy myśliwskiej zrobić mieszankę i obtoczyć w niej ruloniki i wstawić na godzinę do lodówki.
  • Niespodzianka z łaty wołowej 2. W głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i mocno zrumienić ruloniki wołowe. Cebule pokroić w pół talarki, dodać do obsmażonego mięsa. Dusić pod przykryciem.
  • Niespodzianka z łaty wołowej 3. Kiedy cebula zmięknie i lekko odparują soki, podlać wodą, dodać posiekany czosnek i szczyptę cukru. Dusić do miękkości mięsa. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć i wyrzucić sznureczki. Podlewać wodą do pożądanej gęstości sosu. Nie solić.

Porady

Olej kokosowy paradoksalnie mimo wyraźnie kokosowego zapachu, nie wpływa znacząco na smak potrawy. Mieszanki ziół użytych do marynaty suchej z powodzeniem eliminują potrzebę dodawania soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować