Niespodzianka pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki kalafiora i ziemniaki gotujemy aż staną się miękkie. Mięso mielone smażymy na patelni. Pomidory wrzucamy do gorącej wody i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
W czasie gotowanie przygotowujemy sos śmietankowy. Cebulkę i czosnek podsmażamy na patelni, gdy zmięknie dodajemy mąkę. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia. Do cebulki powoli dodajemy śmietanę i 0,5 szklanki startego sera.Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Sos podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia.
Jako pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora,następnie ziemniaki i pomidory z usuniętą wcześniej skórką. Całość przykrywamy mięsem mielonym i polewamy gęstym sosem. Wierzch zapiekanki posypujemy starty serem.
Pieczemy ok. 20 minut aż ser się zarumieni,
Komentarze