Wiele roślin w naszej kuchni to naturalne antybiotyki. Możemy je dostarczać organizmowi przez cały rok zwiększając w ten sposób jego odporność. Właściwości antybiotyczne ma na przykład czosnek i cebula
Składniki:
składniki:
4 główki czosnku + 3 ząbki
3 cebule
1 cały por
1 litr warzywnego bulionu
100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )
1 łyżeczka suszonego tymianku
szczypta suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki masła
kawałek tartego parmezanu
dowolna ilość razowych grzanek
1 pęczek szczypiorku do dekoracji
sól, pieprz
Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 główki czosnku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy.
2.Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy topione serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz kurkumą. Nalewamy zupę do misek, posypujemy tartym parmezanem, szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.
Komentarze