Nalewka z pigwy

4.49 (168 ocen)

Dobry przepis na nalewkę z pigwy która ma w sobie dużo witamin i działa leczniczo oraz rozgrzewająco na chłodne wieczory zimowe.

Składniki:

  • - kilogram owoców pigwy
    - kilogram cukru
    - 0,5 litra wódki
    - 0,5 litra spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, pokrój na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć je do dużego słoja i zasyp cukrem. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 2 tygodnie.Po tym czasie zlej wytworzony syrop do osobnego naczynia i zmieszaj go ze spirytusem. Szczelnie zamknij, odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek.Pozostałe owoce zalej wódką i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz oba roztwory. Wasze zdrowie !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować