Nalewka na truskawkach według Czarka

0 (0 ocen)

  • 8460 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna nalewka, smakuje dopiero po minimum 6 miesiącach,ale po dwóch latach jest idealna.Naprawdę, warto jest przechowywać nalewki jak najdłużej, smak mają wtedy nie do opisania.

  • 8460 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • truskawki - 2,5 kg.
    cukier 0,5 kg.
    skórka z otartej 1 cytryny.
    limonki 2 sztuki.
    alkohol 48 % 2 litry (1 litr spirytusu + 1 litr wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka na truskawkach według czarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przebrać, dokładnie wypłukać i osuszyć na sicie, pokroić na połówki. Cytrynę wyszorować, zetrzeć tylko żółtą część skóry i wraz z umytymi i pokrojonymi w ćwiartki lub w plastry limonkami umieścić w słoju 5 litrowym, warstwami, warstwa truskawek, parę plasterków limonki, wiórki ze skórki cytryny i cukier i tak robić warstwy do końca. Pozostawić na dobę aż truskawki puszczą sok, a następnie zalać wszystko rozcieńczonym spirytusem. Po upływie 4 do 6 tygodni nalewkę zlać do gąsiora i umieścić w chłodnej piwnicy, aż do całkowitego sklarowania. Truskawki można wykorzystać do lodów lub do ciast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować