Nalewka miętowa

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Jest nie tylko smaczna ale rółwnież posiada właściwości zdrowotne.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 gałązek świeżej mięty
    40 dag. cukru
    sok z 1/4 cytryny
    0,5 l. spirytusu
    0,75 l. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gałązki mięty dokładnie opłucz i osusz, a następnie porwij na małe kawałki. Włóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw na 2 dni w ciemne i chłodne miejsce.
  • 2. Wodę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny.Zagotuj mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie delikatny syrop.Następnie go wystudź.
  • 3. Syrop wlej do słoja z miętą i wymieszaj. Odstaw na 5 dni. Po tym czasie nalewkę przecedź przez podwójnie złożoną gazę i przelej do butelek. Odstaw na minimum 2 tygodnie, aby nabrała aromatu i mocy.

Porady

Jeśli chcemy aby nalewka miała intensywnie zielony kolor , zrezygnujmy z dodania soku z cytryny, który ją rozjaśnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować