Bardzo lubię dania barowe, ale ze względu na niepewność pochodzenia składników, wolę robić je sama :) Tym razem przedstawiam naleśniki z farszem a'la tortilla. Bardzo smaczne!
1 godz. 30 min
Składniki:
Naleśniki:
300g mąki
0,5 l. mleka
2 jajka
0.5 szkl. wody mineralnej
Farsz:
2 filety z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 mała sałata lodowa
1 papryka świeża
1 pomidor
Sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, maggi do smaku
30dkg startego żółtego sera
ketchup
majonez
przyprawy
Naleśnik a'la tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki. Smażyć cienkie na oleju.
2.Pierś płuczemy i smażymy na małej ilości tłuszczu z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
3.Sałatę myjemy i "targamy na małe kawałki, paprykę pomidor i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko razem mieszamy.
4.Sos czosnkowy: Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do śmietany i majonezu. Mieszamy. Doprawiamy przyprawami. Jeżeli ktoś nie lubi mocnego sosu może dać mniej czosnku, lub więcej, jeśli uważa że jest za słaby. Dla osób, które nie przepadają za ciężkimi sosami- majonez i śmietanę można śmiało zastąpić jogurtem naturalnym.
5.Na środek naleśnika wykładamy najpierw odrobinę warzyw, później mięso, a wierzch polewamy odrobiną sosu czosnkowego i ketchupu. Zwijamy boki do środka, smarujemy majonezem i posypujemy startym serem.
6.Tak przygotowane naleśniki wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok 20 minut.
Gotowe możemy raz jeszcze polać ketchupem.
Smacznego!
Komentarze