Naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS CZOSNKOWY :
Do miseczki nałożyć majonez,jogurt naturalny, wcisnąć ząbki czosnku, dodać soli i pieprzu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki.
CIASTO NALEŚNIKOWE :
Do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować.Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Naleśniki obracać łopatką,aby usmażyły się z dwóch stron.
FARSZ:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić zamrożony szpinak i dusić pod przykryciem,tak aby się rozmroził. Po rozmrożeniu dodać rozdrobnioną fetę, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Następnie całość wymieszać i dusić po przykryciem przez 10minut.
Połowę naleśnika posmarować farszem , zgiąć na pół , posmarować połowę z połowy i ponownie złożyć w ten sam sposób. Ułożyć na talerzu i polać wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Smacznego !
Porady
Do farszu można także dodać przeciśnięty przez praskę czosnek :)
Komentarze