Naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem czosnkowym

4.5 (163 ocen)

  • 5 min

Coś dobrego dla smakoszy szpinaku !

  • 5 min

Składniki:

  • 0,25kg mąki
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    2 jajka
    szczypta soli
    worek mrożonego szpinaku (450g)
    łyżeczka musztardy
    pół kostki sera feta (mlekovita)
    sól
    pieprz
    3 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i fetą polane sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS CZOSNKOWY :
    Do miseczki nałożyć majonez,jogurt naturalny, wcisnąć ząbki czosnku, dodać soli i pieprzu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki.

    CIASTO NALEŚNIKOWE :
    Do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować.Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Naleśniki obracać łopatką,aby usmażyły się z dwóch stron.

    FARSZ:
    Na rozgrzaną patelnię wrzucić zamrożony szpinak i dusić pod przykryciem,tak aby się rozmroził. Po rozmrożeniu dodać rozdrobnioną fetę, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Następnie całość wymieszać i dusić po przykryciem przez 10minut.

    Połowę naleśnika posmarować farszem , zgiąć na pół , posmarować połowę z połowy i ponownie złożyć w ten sam sposób. Ułożyć na talerzu i polać wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Smacznego !

Porady

Do farszu można także dodać przeciśnięty przez praskę czosnek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować