Naleśniki ze szpinakiem i mięsem

4.5 (155 ocen)

  • 1 min

Idealny przepis dla fanów szpinaku.

  • 1 min

Składniki:

  • • Mleko – 1 litr
    • Mąka – 2, 3 szklanki
    • Jajo
    • Szczypta soli
    farsz:

    • Kawałek słoniny wędzonej
    • Szpinak ok. kilograma
    • Cebula 1 szt
    • Mięso mielone ok. 0.5 kg
    • Czosnek 3 ząbki
    • Śmietanka 12 ok. 100 ml
    • Sól, pieprz, gałka
    • Masło
    • Trochę mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki ze szpinakiem i mięsem 1. Do garnka wlewamy mleko dodajemy jajko i szczyptę soli. Dodajemy mąkę i miksujemy. Konsystencja powinna być podobna do śmietanki więc dodajemy „na oko” mąki gdy jest za rzadkie lub WODY gdy jest za gęste.
    Rozgrzewamy mocno patelnie i smarujemy kawałkiem słoniny wędzonej wylewamy małą porcję ciasta naleśnikowego, smażymy krótko z obu stron. Po każdym naleśniku patelnię przesmarowujemy słoninką.
    Ta porcja wystarcza na ok. 20 -30 naleśników w zależności od grubości.
    Farsz:
    Na maśle podsmażamy dobrze wypłukany i pokrojony szpinak do momentu, aż woda nieco odparuje, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy jeszcze chwilkę. Zalewamy śmietanką- doprowadzamy do wrzenie podsypujemy mąką aby lekko zagęścić, dokładnie mieszamy.
    Mięso w oddzielnym garnku podsmażmy z cebulą i przyprawami do momentu, aż będzie miękkie.
    Mięso mieszamy ze szpinakiem i mamy gotowy farsz.

Porady

Przy smażeniu naleśników zawsze używam metody smarowania patelni kawałkiem słoninki, wtedy naleśniki wogóle się nie przyklejają i nie są tłuste...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować