Naleśniki ze szpinakiem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko dodajemy jajko i szczyptę soli. Dodajemy mąkę i miksujemy. Konsystencja powinna być podobna do śmietanki więc dodajemy „na oko” mąki gdy jest za rzadkie lub WODY gdy jest za gęste.
Rozgrzewamy mocno patelnie i smarujemy kawałkiem słoniny wędzonej wylewamy małą porcję ciasta naleśnikowego, smażymy krótko z obu stron. Po każdym naleśniku patelnię przesmarowujemy słoninką.
Ta porcja wystarcza na ok. 20 -30 naleśników w zależności od grubości.
Farsz:
Na maśle podsmażamy dobrze wypłukany i pokrojony szpinak do momentu, aż woda nieco odparuje, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy jeszcze chwilkę. Zalewamy śmietanką- doprowadzamy do wrzenie podsypujemy mąką aby lekko zagęścić, dokładnie mieszamy.
Mięso w oddzielnym garnku podsmażmy z cebulą i przyprawami do momentu, aż będzie miękkie.
Mięso mieszamy ze szpinakiem i mamy gotowy farsz.
Porady
Przy smażeniu naleśników zawsze używam metody smarowania patelni kawałkiem słoninki, wtedy naleśniki wogóle się nie przyklejają i nie są tłuste...
Komentarze