Naleśniki z mięsem i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto:mąkę,mleko,wodę gazowaną,jajka,cukru i soli - zmiksować,odstawić na 15min.
Po tym czasie upiec naleśniki na maśle i dać do ciepłego miejsca.
2.Mięso mielone wyłożyć na patelnię z odrobiną oleju i poddusić,czas od czasu mieszając,15min.
Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę obrać i pokroić w kostkę - wyłożyć razem z marchewką na patelnię,dodać olej i podsmażyć 10min. - dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
3.Naleśniki wykładać na deskę,smarować farszem i zwijać w ruloniki - wkładać do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.Piekarnik nagrzać na 160C - wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15min.
4.Grzyby pokroić w plasterki,wyłożyć na patelnię z masłem - dusić ok.15min.,po tym czasie wlać szklankę wody,przykryć pokrywką i dusić jeszcze 15min,doprawić do smaku solą i pieprzem.Mąke ziemniaczaną rozpuścić w odrobinię zimnej wody,wlewać powoli do gotującego się wywaru,szybko rozprowadzając,zagotowac.Śmietanę zachartować - rozrobić z wrzącym sosem grzybowym,i delikatnie wlewać do gotującego się sosu,energicznie mieszając,by nie zwarzyła się,zagotować.
Na talerze wykładać podpieczone naleśniki i polewać sosem z grzybami,przybrać według uznania i podawać.
SMACZNEGO!!!
Komentarze