Naleśniki z bakaliami i serkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlewamy mleko i wodę. Dodajemy jaja, olej, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, sól i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Jeżeli masa będzie miała zbyt rzadką konsystencję (powinna mieć konsystencję niegęstej, lejącej się śmietany) dodajemy jeszcze trochę mąki. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut odpoczynku.
2.Rozgrzewamy teflonową patelnię. Wlewamy kilka kropel oleju (ale tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, resztę usmażymy już na suchej patelni) i rozprowadzamy go. Czekamy aż się nagrzeje i na patelni zostaną "kropelki".
3.Wlewamy porcję (u mnie pół łyżki wazowej) ciasta i rozprowadzamy szybko, kolistymi ruchami po całej patelni. Przewracamy, kiedy brzegi ciasta zrobią się rumiane (około pół minuty-minutę) i smażymy z drugiej strony tyle samo czasu. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz i robimy to samo z pozostałymi.
4.Gotowe naleśniki smarujemy serkiem i wysypujemy na nie rodzynki. Składamy na pół aby połaczyć brzegi i potem znów na pół w trójkąt.
Porady
Naleśniki możemy polać także ulubioną polewą (ja użyłam malinowej).
Komentarze