Naleśniki z warzywami

4.51 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Ulubionym daniem mojej rodziny są naleśniki. Jemy je i na słodko, i na słono. Pracuję w sklepie,więc do domu wracam przeważnie późnym popołudniem. Wtedy naleśniki smaży mój mąż

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe: 3 jajka
    ● 2,5 szkl. mleka
    ● 30 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● pęczek posiekanego szczypiorku
    ● sól
    Farsz: 25 dag marchewki
    ● główka młodej kapusty
    ● cebula
    ● pęczek posiekanej natki pietruszki
    ● 3 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz
    Masa serowa: 15 dag sera rokpol
    ● 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
    Oraz: olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: jajka
    miksujemy z mlekiem i szczyptą
    soli. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczypiorek.
    Ciasto odstawiamy pod
    przykryciem na 20 minut. Na
    patelni rozgrzewamy olej i smażymy
    naleśniki.
  • 2. Farsz: kapustę – po usunięciu
    wierzchnich liści i wycięciu
    głąba – dzielimy na ćwiartki,
    szatkujemy. Marchewki kroimy
    w kostkę. Cebulę siekamy
    i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy marchewkę i kapustę.
    Chwilę smażymy, doprawiamy.
    Dusimy do miękkości.
    Wsypujemy natkę, mieszamy.
  • 3. Masa serowa: ser kruszymy
    i miksujemy z jogurtem
  • 4. Naleśniki smarujemy masą
    serową, nakładamy po 3 łyżki
    farszu i składamy na pół.

Porady

by urozmaicić smak, do farszu można dodać cukinię, pora lub bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować