Ciekawe nadzienie dla naleśników,u mnie się sprawdziło i wszystkim smakowało :)
3 godz.
Składniki:
Naleśniki:1,5 szk.mleka,1,5 szkl.wody,1 jako,2 szklanki mąki,szczypta soli,olej do smażenia
Nadzienie:2puszki tuńczyka w sosie właśnym,serek ricotta100gr,20dag pieczarek,10dag sera żółtego,cebula,sól,pieprz
Do posypania szczypiorek,masło do smażenia
Naleśniki z tuńczykiem, ricottą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy na małych obrotach składniki ciasta na naleśnki, gdy mamy głdką mase odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na maślę szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę ,dodajemy tuńczyka chwilę razem smażymy i dajemy ricottę ,czekamy aż nam sie rozpuśći ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na drugiej patelni smażymy pieczraki pokrojone w więkse kawałki,możemy je troche doprawić solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Naleśniki smażymy na rozgrznej patelni z odrobiną oleju.
Gdy mamy już usmażone wszystkie nakładamy farsz,najpierw tuńczyk potem pieczarki,składamy na pół i na jedną półówkę układamy starty ser i składamy.Na rozgrzanym maślę smażymy nasze naleśniki,na wierzch sypiemy szczypiorkiem.SMACZNEGO :)
Porady
Nie napychamy zbyt dużo farszu bo nam pękną naleśniki.można podać np.z sosem czosnkowym.
Ciasto naleśnikowe ma mieć gladką konsystencje i nie ma być za gęste ani za rzadkie:)
Komentarze