Naleśniki pełnoziarniste z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Świetny pomysł na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • Na ok. 8 sztuk:

    ok. 250 g mąki pełnoziarnistej
    ok. pół litra mleka
    1 jajko
    szczypta soli

    FARSZ:
    350 g pieczarek
    1 por
    1 łyżka masła
    ok. 150 g sera żółtego
    sól, pieprz

Naleśniki pełnoziarniste z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki.
    FARSZ:
    Pora drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę pieczarki, posolić i smażyć ok. 5 minut. Pieczarki z porem zdjąć z patelni, ostudzić, wymieszać z startym na drobnych oczkach serem żółtym. Przyprawić.
    Farsz rozsmarowywać na naleśnikach, składać tak jak krokiety. Przed podaniem podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku posypane żółtym serem.
    Podawać z sosem czosnkowym, lub ketchupem.

Porady

Krokiety można również panierować w jajku i bułce tartej i podać w formie krokietów. Dobrze smakują polane sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy